Att Elda i en ny eller omsatt kakelugn.

Kakelugnen måste efter uppmurning torka ordentligt före eldning.

Torktiden är ca 3 månader. Det är viktigt att spjäll, rosett, sotluckor

och eldstadsluckor är öppna under torktiden.

När ugnen har torkat, börjar man elda med mycket små mängder

bränsle som ökas successivt för varje gång. Efter ca 15 stegvis

utökande bränslemängder kan ugnen eldas enligt reglerna nedan.


Regler för vedeldning:

1. Öppna spjället helt.

2. Använd endast torr ved.

3. Veden tänds lättare och brasan brinner jämnare om veden läggs på

ett underlag av tvärlagda vedträn, än om den reses.

4. När veden har tänts stängs innerluckor och draghålen öppnas.

Spjället skjuts till den nivån där brasan brinner lugnt och tyst.

5. När brasan har brunnit ut till hälften öppnas spjäll och luckor och

glödhögen omröres, så att obränd ved blir liggande på glöden.

Luckorna stängs och spjället skjuts åter tillbaka.

6. Efter en stund och när inga blåa lågor syns ovan glöden kan man

stänga spjället. Men vi rekommenderar att alltid ha spjället lite öppet.

7. En kakelugn ska eldas 1 kanske 2  gånger om dygnet för att hålla värmen hela natten.

8. Håll alltid eldstaden ren från aska som hindrar förbränningen.


Lycka till med din renoverade kakelugn!